tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

lauantai 23. huhtikuuta 2011

Lankalauantaina

  Hauskaa lankalauantaita 
ja iloista pääsiäistä kaikille!


Meillä on tänään kovasti mietittyänyt tuo lankalauantain nimi. Marjut ystävällisesti kertoi, ettei nimellä ole mitään tekemistä langan kanssa, vaikka minä täällä jo mietin pellavan tekovaiheita. Joulun aikaan toivotaan, että olisi joulu ikuinen. Meillä täällä kotona on miehen mukaan ikuinen lankalauantai, kun lankakeriä on siellä, täälä ja tuollakin.


Kokeilinpa minäkin tätä Lucyn tipu-ohjetta. Nyt voi sanoa, että tulipahan tehtyä. Alunperin ajattelin, että olisin virkannut niitä enemmänkin, mutta aikamoiseksi näpertelyksi tuo viimeistely osoittautui. Ei synny näitä täällä enempää. On liian aikaaviepää jämlankojen tuhoamista, kun tuntivauhti on mitään sanomaton. Lankaa tipusiin kului 19 grammaa :-).

17 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hauskoja tipuja. Meillä on edelleen kanaemon kukot lisääntyneet.Hyvää pääsiäisen aikaa!
totesi äitimuori

KristiinaS kirjoitti...

Eikös lankalauantaina värjätty talvella kehrätyt langat?

Kivoja tipuja sulla on .

Zzz kirjoitti...

Tipu on hauska, itse sain aikaiseksi vain yhden.

Irmeli kirjoitti...

Kivat tiput!

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja tipuja... ja noihin saa kulumaan pikkuiset lankakerät :)

MariL kirjoitti...

Kyllä lankalauantai liittyy sikäli lankaan, että pääsiäislauantaina oli tapana pestä ja värjätä talven aikana kehrätyt langat.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen sivuilla sanotaan kuitenkin, että lankalauantain nimi liittyy ruotsinkieliseen nimeen "långa lördag" eli "pitkä lauantai" (vrt. pitkäperjantai), jolloin suomenkielessä on virheellisesti yhdistetty "långa"-sana lankaan.

Kumpikin selitys lienee ihan oikea. :) Toisaalta mietin, mahtoiko olla sallittua tehdä hiljaisen viikon lauantaina niinkin arkista puuhaa kuin lankojen värjäämistä? Entisaikaan kun pyhäpäivinä ja varsinkaan suurina juhlapyhinä ei ollut sallittua tehdä juuri mitään askareita, siitähän esimerkiksi pitkäperjantain nimityskin juontaa juurensa, kun Jeesuksen kuolinpäivää piti kunnioittaa hiljaisuudella ja arkisten toimien tekemättä jättämisellä, minkä vuoksi päivä tuntui tavallista pidemmältä.

Toisaalta sitten taas pakanallisempaan kevään juhlan viettoon on hyvin saattanutkin liittyä lankojen värjääminen. Kristilliset juhlapyhäthän on upotettu vanhojen pakanallisten juhlien yhteyteen, eli tapoja on yhdistynyt sekä vanhoista kansanperinteistä että kristillisistä perinteistä.

Joka tapauksessa hyvää lankalauantain iltaa sinulle! :)

Tintti kirjoitti...

Kiitos täydennyksesta Kristiina ja MariJ :-)

Aina oppii uutta, vaikkei itse jaksaisi niin kovasti vaivaa nähdä.

Kaipa tämä virkkaaminenkin, jota täälä parhaillaan harrastan olisi ollut paheksuttavien töiden listalla, mutta mä en nyt välit siitä vaan annan koukun suihkia.

Mallaviri kirjoitti...

Tosi iloisennäköisiä tipusia!

Katju kirjoitti...

kivat tiput. mä kuitenkin ostin lankaa lauantain kunniaksi.

Sari kirjoitti...

Tiput ovat kovasti kivan näköisiä! Lankoja täälläkin hankittu lankalauantain kunniaksi, iso kasa halpoja DMC:N muliinilankoja lähti Kärkkäiseltä mukaan. Jotne lankoja on siis siellä ja täällä ja vähän tuollakin täälläkin!! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja tipuja :) Hyvää pääsiäisen jatkoa, t. sny

Lila kirjoitti...

Kivoja tipuja:)

Jokke kirjoitti...

Ai niin juu, tosiaan näitähän olinkin aikonut tehdä, mutta näköjään unohtui.

Hilkka kirjoitti...

Kivoja tipuja. En viitsi edes yrittää, kun ovat monimutkaisia. Toisaalta vanhoja pääsiäiskoristeita on jo niin paljon, ettei mahdu enempää esille.
Leppoisaa pyhien jatkoa.

Sude kirjoitti...

Kivan keväisen värisiä nämä sinun tipusi.

Miia kirjoitti...

Ihastuttavat sivut sinulla :) Kivoja tipuja ja alempana oleva hamahelmi pussukka on ihan mainio. Ehkäpä itsekin kokeilen tätä tekniikkaa jossakin vaiheessa. Aurinkoista pääsiäistä!

Melinda kirjoitti...

Todella suloisia tipuja! Itsekin olen joskus ajatellut tekeväni noita tipusia, ehkäpä seuraavaksi pääsiäiseksi sitten...? =)