tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

torstai 21. huhtikuuta 2011

Harjoitussukat


Jokunen aika sitten, saattaa olla yli vuosikin, törmäsin käsitteeseen helical knitting. Suomeksi se tarkoittaa suljetun neuleen tai neuloksen spiraalimaista rakennetta; kerrokset jatkuvat spiraalimaisina toistensa päälle ilman tarkaa saumakohtaa.

Tätä rakennetta voi käyttää hyödykseen raidallisia tuotteita tehdessä. Grumperinan sivuilta löytyy hyvä tietopaketti tekniikasta, englanniksi tosin. Kuvat ovat kuitenkin hyvät ja niiden avulla aika hyvin pääsee perille siitä, mitä pitää tehdä.


Olen viime aikoina neulonut pääasiassa pyöröpuikoilla, joten sukkapuikot tuntuivat aluksi ihan ihmeellisiltä kapistusksilta. Tallinnasta ostamani 15 cm:n bambupuikot osoittautuivat kuitenkin oikein käteviksi sukkien neulontaan. Alussa meinasin mennä langanvaihtokohdan yli huomaamattani, mutta vähitellen homma lakoi sujua. Minulla vielä näkyy tuossa langanvaihtumiskohdassa muutaman silmukan tiukempi osuus. Siitä pääsee varmaan vähitellen eroon, jos jatkaa harjotuksia.


Harjoittelin samalla myös tiimalasikantapääntekoa. Seuraaviin sukkiin tosin kokeilen ihan perinteistä, kun uskoisin senkin toimivan. Sukan ohjeessa neuvottiin käyttämään short-row heel -kntapäätä ja näillä hakusanoilla sain eteeni monia tiimalasikantapään teko-ohjeita. Vihreä-valkosiin sukkiin tein katapään Ullan hyvän ohjeen mukaan. Ongelmaksi osoittautui vain katapään keskellä neulottava kokonainen kierros. Sen aikana jouduin neulomaan lankojen vaihtumiskohdan yli ja se aiheitti ongelmia kantapään jälkeen: vihreä ja valkoinen lanka olivat väärässä järjestyksessä puikoilla ja langan vaihtumiskohtaan tuli lankalenkki. Neuloin kantapään muuten ohjeen mukaan, mtta jätin välikierroksen pois. Ensimmäisen kantapään tein kolme kertaa ennen kuin olin edes jokseenkin tyytyväinen. Suosittelen Ullan ohjetta. Se selkeä ja havainnollinen ja sillä saa tehtyä kauniin kantapään.

Puna-valkosiin sukkiin kokeilin sitten tällaista ohjetta. Vähän jouduin vääntämään ja kääntämään noiden yhteenneulomisten ja silmukoikden nostamisen kanssa, mutta tuli se kantapää kuitenkin valmiiksi. Kärjessä en sitten enää jaksanut kokeilla mitään uutta vaan tein useimmiten käyttämäni sädekavennuksen.


Kriittinen silmäni ei tosin ollut kovinkaan tyytyväinen kumpaankaan sukkaan niiden päästyä puikoilta. Näyttivät niin epätasaisilta ja ruttuisilta. Laitoin ne likoamaan hetkeksi huuhteluaineveteen ja levittelin kylppärin lattialle kuivumaan yön yli. Ja kas kummaa aamulla sukat näyttivät paljon paremmilta, Kyllä nämä kehtaa laittaa Ilmastosukkakeräykseen ja ehkä ne päätyvät lämmittämään jonkun kansanedustajan jalkoja.

Langat löytyivät jämälankakorista. Valkoinen on Nallea, punainen on oletettavasti Nallea ja vihreän nimeä en muista. Siitä olen neulonut itselleni musta-vihreän raitapuseron joskus 80-luvun lopulla. Jo oli sen aikakin päästä käyttöön. Vihreäraisalliset sukat painavat 65g ja punaraidalliset 69 g. Sukat ovat n. kokoa 39, kun ovat minulle hieman reilut.

16 kommenttia:

Zzz kirjoitti...

Kiva löytää uusia tekniikkoja, joilla saa siistimpää jälkeä.

Auli kirjoitti...

Sukkani näyttivät tosi kivoilta. Kiva, että aina kuulee jotakin uutta.Kuulosti mielenkiintoisalta tuo raidanvaihdos noin. Pitää ajan kanssa perehtyä asiaan. Tuo ilmastosukka oli myös kiva tieto, minulta on mennyt tuollainen tieto ihan ohi.

Sari kirjoitti...

Nättejä sukkia on tullut! Ja tekniikka kuulostaa sellaiselta että pitänee kokeilla.

PikkuUnelmia kirjoitti...

Hienoja sukkia! Ja kiitos vinkistä tuon "spiraali-neulonnan" kanssa, täytyy ehdottomasti kokeillä sitä heti! Ehtii ihan hyvin vielä jämäkuuneulontoihin testaamaan!

Mari kirjoitti...

Kivoja sukkia ja kiitos ohjevinkistä, käynpä kurkkimassa :)
Oikein aurinkoista pääsiäisenaikaa!

jansku kirjoitti...

kauniita sukkia olet aikaan saanut..
kiinnostavaa tuo spiraali neulos.......
pitänee käydä lukemassa lisää :)

enkulin käsityöt kirjoitti...

Onpa kivoja sukkia. Toivotan Sinulle Hauskaa Pääsiäisenaikaa.

MariL kirjoitti...

Nättejä sukkia! :)

Anonyymi kirjoitti...

Oih ku ihania juttuja oot taas tehny!
Hyvää pääsiäistä toivottaa sny

Anneli kirjoitti...

Kyllä taas onkin kauniit sukat, oikein kaksin kappalein.Hieno on tuo raidan yhtymäkohta :)
Hyvää pääsiäistä Sinulle !

Ja kiitos kauniista kommenteistasi ;D

Katju kirjoitti...

Kiva kuulla uusista tekniikoista. Mä neulon aika vähän sukkia, mutta viime vuonna otin tavoitteeksi opetella neulomaan sukka kärjestä ja pyöränä....hmm....en ole vieläkään kokeilut edes sitä....vaikka selkeitä ohjeita niihin löytyy.

Zelda kirjoitti...

Mukavan raikkaita sukkia:) Täytyypä tutustua noihin linkkeihin oikein ajan kanssa.

Tilkunviilaaja kirjoitti...

Hienot sukat! Kyllä kehtaa pitää itse, antaa lahjaksi tai panna ilmastokeräykseen. Ei mitään epäilystä!

Sulotar kirjoitti...

Kivat sukat olet tekassut. Hyvää ja aurinkoista pääsiäisen aikaa sinulle.

Unknown kirjoitti...

love your socks!!
they are so sweet!
congrats!

yanmaneee kirjoitti...

vans shoes
jordans
nike shoes
kd 11
balenciaga
golden goose sneakers
nike max
paul george shoes
off white
jordan shoes