tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Hama-helmipussukka


Alkuvuoden Taito-lehdessä oli ohje pussukkaan, johon oli neulottu mukaan hama-helmiä. Oli pakko ottaa ohje talteen, kun noita helmiä on jossain vaiheessa tullut ostettua isompikin purkki. Aulikin on tätä kokeillut ja pitihän minunkin.

Tällä kertaa tein juuri niin kuin ohjeessa sanottiin. Ihan alkaen siitä, että käskettiin käyttää 18-säikeistä kalalankaa. Kaikkia muita paksuuksia olisi löytynyt läheltä, mutta ei tätä. Ostin sitten 500 gramman rullan kalalankaa. Nyt sitä on jäljellä 508 grammaa... En tullut punninneeksi kerää ennen kuin aloitin sen tuhoamisen, mutta arvioisin, että rulla painaa n.50 g.

Koko homman juju on se, että helmiä ei pujoteta etukäteen lankaan niin kuin usein on tapana. Ne koukataan virkkuukoukulla silmukan päälle ja sen jälkeen silmukka neulotaan ihan tavallisesti. Ei ollut kauhean sujuvaa neulomista ja hermi meni aika nopeasti. Neulepinnan valmistuminen vei viikon jos toisenkin, kun en jaksnut muutamaa kerrosta enempää kerralla tehdä. En suunnitellut kuviota erityisen tarkasti, yritin vain katsoa, ettei samaa väriä tule ihan vierekkäin.

Haasteellisin vaihe oli silittäminen. Hamahelmiä oli todella vaikea silittää niin, että olisivat sulaneet tasaisesti. Aloitin varovaisesti viileämmällä raudalla, mutta lämpöä oli pakko lisätä, että helmet sai sulamaan. Eri väriset helmet myös sulavat eri tavalla. Lopputuloksesta ei tullut ihan niin tasainen kuin olisin toivonut. Taito-lehden kuvassa helmet näyttivät sulaneen aivan tasaisesti ja samanmuotoisiksi.


Sitten pussukka odottelikin muutaman viikon ompeluinnostusta. Se iski tänään. Ompelin pussukan sivureunat ja vetoketjun käsin. Vuorin reunat ompelin koneella, mutta kiinnitin sen käsin pienin pistoin. Siinä ährätessäni mietin, että homman olisi voinut tehdä helpomminkin.

Aika pieni tuosta tuli (23 cm x 13 cm), mutta eiköhän sillekin jotain käyttöä löydy. Onhan se ainakin söpö. Kai... Ripustuslenkin siihen voisi vielä vaikka virkata.

Nyt pitäisi vaan keksiä, mitä tuosta lopusta kalalangasta tekisi. Lasketaankohan se jämälangaksi?

15 kommenttia:

MariL kirjoitti...

Kiva pussukka! Tuota pitäisi joskus itsekin kokeilla, kun meilläkin on noita helmiä jos jonkinmoista - esim. Haman valmistamia helmiä jokaista väriä (värejä on jotain 60-70), kaikki lajiteltuina pieniin lokeroihin. :)

Tuosta helmien sulamisesta, että saman valmistajan helmet sulavat eri tavalla, mutta noita "hama"helmiä, on siis olemassa muitakin kuin Haman valmistamia, esim. ne pulloissa myytävät sekoitukset (joissa on siis useita eri värejä) eivät yleensä ole Haman valmistamia, vaan Haman helmet myydään pienissä pusseissa. Ne pullohelmet ovat yleensä vähän halvempia, ja ne tosiaan sulavat eri tavalla kuin Haman valmistamat. Jos siis olet käyttänyt eri valmistajien helmiä sekaisin, niin silloin ei ole ihme, jos ovat sulaneet epätasaisesti. Meillä tosiaan pidetään aina todella tarkasti erillään Haman valmistamat helmet, ettei niitä varmasti mene sekaisin pullohelmien kanssa. Ja muutenkin, kun tuo helmiharrastus on meillä noiden miesten puuhaa, niin ovat ihan äärimmäisen tarkkoja muutenkin niiden kanssa, säilytyssysteemi on todella järjestelmällinen. :)

Auli kirjoitti...

Lasketaan jämälangaksi. Siis tai se muuttui yks kaks jämälangaksi ;). Mulla kans tuo hamahelmijuttu on jäänyt yhteen työhön. Minähän pujotin helmet ja käytin paksumpaa puuvillalankaa. Mullahan meni hermot sen virkkuukoukun kanssa touhuumiseen ja pujotin helmet ja se oli loppujen lopuksi helppoa. Mulla on niitä hamahelmiä vieläkin vaikka kuinka paljon, että pitäis tehdä niistä jotakin vielä. Sun pussi näyttää kivalta, mun pussi on aika lerpsu.

Anonyymi kirjoitti...

Tottakai tuo on nyt jämälanka kun se kerran jäi yli hama-projektista, niih.
Selänpesimiä ja lapasen mallisia pesimiä, saippuapussi yms. Ullassa on ohjeet Kylykaverit. Niissähän on tietty ohuempi lanka mutta haitanneeko tuo;)
http://www.ullaneule.net/0206/ohjeet_kylykaverit.html

KristiinaS kirjoitti...

Anonyymi KristiinaS yllä kummitteli.

Tintti kirjoitti...

MariJ: Noi mun helmet taitaa olla Ikeasta. Kaikki olivat samasta purkista kuitenkin.

Auli: Kiitos jämälankatuomiosta.

Kristiina: Just tuota ohjetta olen etsinyt, mutten löytänyt. Mulla on välillä vaikeuksia löytää tuilta Ullasta juttuja.

Eija kirjoitti...

No oikein kiva pussukkahan se on:)
Muistankin tuon ohjeen lehdessä, mutta en taida viitsiä itse koklata kuiteskaan.

Lila kirjoitti...

Kiva pussukka:)

Tottakai voimme laittaa Ká:lle yhdessäpaketin:) Yritän saada huivin piakkoin puikoille! Osoitettakaan minulla ei vielä ole, mutta kyselen sitä sitten kun huivi on edes aloitettu;)

Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle:)

PikkuUnelmia kirjoitti...

Aivan ihana pussukka! Ja mitä kaikkea sä oot taas saanu aikaiseksi, kun oon ollu muutaman päivän lukematta blogeja! Hirvittävän tuottelias tahti sulla! Tuo alempi hattu-huivi -yhdistelmäkin on tosi kaunis!

Sude kirjoitti...

Hyvä kun kirjoitit hankaluuksista, niin en viitsi edes yrittää tuommoista :) Kaunis ja erikoinenhan tuo kuitenkin on.
Kävin jollain ihan uudella espanjalaisella sivustolla ja siellähän olikin Tintin luomukset sivupalkissa. Kansainvälistä meininkiä täällä sinulla, sanoisin :)

Zzz kirjoitti...

Tosi kivan näköinen tuli.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt sulla on täällä mahtavan upea pussukka esittelyssä.
Hauska työtapa ja upea lopputulos :D

Pikkusisko kirjoitti...

No mutta sepäs on hieno!

mate kirjoitti...

Onpakivan näköinen pussukka. En olisi heti arvannut että on hamahelmistä. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kalalanka on jämälanka. Ainakin täällä: matonkutomisesta ylijäänyt kuusisäikeinen odottelee älynväläystä. Mietin saisiko siitä virkattua jotain.. Keksitäänkö yhdessä jokin tempaus kalalangan tuhoamiseksi? :)

Susi kirjoitti...

Veikeä idea! Meidän neiti noita Hama-helmikuvioita teki pienenä ahkerasti, mutta ei mulle tullut mieleenkään, että niitä voisi noinkin käyttää :)