tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

tiistai 15. maaliskuuta 2011

Tyynen patalaput


Isäni äidin nimi oli Tyyne ja hän opetti minulle tämän patalapun virkkaamisen joskus 80-luvulla. En ole nähnyt samanlaisia missään muualla kuin omilla sukulaisillani. Ystäväpariskunnan luona jo melkein hihkuin innosta, kun näin tällä mallilla tehdyt patalaput ennen kuin tajusin, että olen ne itse tehnyt vuosia sitten.

Virkkasin näitä viime kesänä ja lupasin kirjoitella ohjetta. Tässä se nyt on. Parempi myöhään kuin ei silloinkaan :-)

Tyyne-patalaput Tätini kertoi, että mummo pyysi aina merseroimatonta puuvillalankaa patalappulangaksi, mutta olen itse käyttänyt myös merseroitua lankaa. Mallina olevat ovat BlendBamboo -lankaa, mutta suosittelen täyttä puuvillaa parhaimman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Useimmilla puuvillalangoilla saat kahdesta 50 g:n kerästä kaksi patalappua, joissa on on eriväriset reunapitsit. Blend Bamboosta ei saa yhdestä kerästä kahta patalapun puolikasta (painoa yht n. 120 g). Kokoa on helppo sovittaa langan ja tarpeen mukaan lisäämällä reikiä ja pylväsryhmiä aloitukseen.

Tarvikkeet 50g kahta eriväristä puuvillalankaa, virkkuukoukku 2,0 - 3,0 mm käsialan mukaan.

Ensin virkataan pohjaruudukko. Ei ole väliä, kummalla värillä aloitat.
Virkkaa riittävän pitkä aloitusketju (olen sen verran laiska etten jaksa laskea tarkkaan, vaan puran lopuksi ylimääräiset silmukat) tai 56 ketjusilmukkaa.

1. krs: kerros alkaa aina reiällä (ja tämä on mallin onnistumisen kannalta todella tärkeää). Pylväs ketjusilmukkaketjun kuudenteen silmukkaan, pylväs kahteen seuraavaan ketjusilmukkaan, *ketjusilmukka, jätä yksi aloitusketjun silmukka väliin, pylväät komeen seuraavaan silmukkaan*. Toista kerros loppuun. Viimeiseksi tulee kolmen pylvään ryhmä. Yht. 13 reikää ja 13 pylväsryhmää.
2. krs: Neljä ketjuslmukkaa, *kolme pylvästä edellisen kerroksen reikään, yksi ketjusilmukka*, jatka kerros loppuun**. Viimeiseksi tulee kolmen pylvään ryhmä.

Toista 2. krs:ta kunnes työ on riittävän korkea (jos haluat patalapusta ehdottomasti neliön, tee kerroksia pari enemmän kuin leveydessä on ruutuja ja reikiä yhteensä).


Vaihda väriä.
1. krs jatka samalla tavalla kuin edellä. Muista aloitta reiällä.
2. krs. Käännä juuri virkkaamasi kerros työn taakse, 2 ketjuslmukkaa (ensimmäinen reikä), virkkaa kolme pylvästä pohjaruudukon reiän läpi saman värin reikään,* ketjusilmukka ja kolme pylvästä seuraavaan reikään*. Toista kerros loppuun.

Edit2: Lisään tähän vielä Neferin sanoin, mitä yritin tuossa aiemmin kertoa, jospa se auttaisi hoksaamaan homman jujun :-)

Kun olet virkannut ensimmäisen kerroksen toisella värillä, käännä työ ja virkkaa kaksi ketjusilmukkaa. Ota koukku pois kokonaan, laita työ pöydälle niin, että lanka jää oikealle ja se toisella värillä virkattu kerros on itseesi päin.

Käännä toisella värillä virkattu kerros pohjaruudukon alle, ota se ketjusilmukka takaisin koukulle ja kaiva virkkuukoukulla pohjaruudukon (päältäpäin) ensimmäisen reiän kohdalta toisella värillä virkatun viimeinen yksi ketjusilmukka esille. Siihen virkataan ne kolme ensimmäistä pylvästä toisella värillä toiselle kerrokselle, sitten yksi ketjusilmukka ja taas kaivat seuraavasta pohjaruudukon reiästä toisella värillä virkatun pylväsryhmien välissä olevan ketjusilmukan esille ja taas kolme pylvästä. Edit päättyy.

Jatka kunnes olet täyttänyt kaikki pohjaruudukon reiät.

Kakkosvärillä virkataan periaatteessa ihan samanlaista ruudukkoa, kuin aloitusvärilläkin, mutta pohjaruudukon läpi.

Reunapitsi: jatka samalla langalla. Piilosilmukka, 3 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä samaan kohtaan. Kiinnitä piilosilmukalla seuraavaan sopivaan kohtaan ja jatka patalapun ympäri. Virkkaa vielä ripustuslenkki: 40 kjs, päällystetään kiinteillä silmukoilla.

Yksiselitteisen ohjeen kirjoittaminen osoittautui taas haasteelliseksi. Kysy ihmeessä, jos et ymmärrä :-)

Edit: Laitoin kuvat uudestaan, toivottavasti pysyvät nyt tallessa. Muotoilin myös paria kohtaa mielestäni selkeämmiksi. Kiitos palautteesta! Sen avulla pystyn muokkaamaan ohjetta selvemmäksi.

50 kommenttia:

Auli kirjoitti...

Kiitos! Tää on niin hieno ohje, että varmaan tuun kokeilemaan. Ihanasti tulee esille värit. Tuun viikonloppuna virkkaamaan tähän tietokoneen eteen!

Tintti kirjoitti...

Kiva! :-D

-maria- kirjoitti...

Tää on kyllä niin kiva malli, että opettelen jonain päivänä. Tai jos ottaisin kevätretkellemme koukun ja lankaa, niin saisiko hands on -opetusta? :)

Mari kirjoitti...

Kylläpä näyttää kivalta, iso kiitos ohjeesta! Ja kerran vielä kiitos tiskikukan ohjeestakin :)

Maikki kirjoitti...

Onpa kivan näköinen ohje! Suunnitelmissani on neuloa tai virkata mummoilleni ja mieheni mummolle äitienpäivälahjaksi patalappuja tai -kintaita, tässähän olisi oiva malli! Voisikohan tuota virkata jotenkin pyörönä?! (suunnittelen jo että saisinko patakintaan mätsäämään tuohon lappuun :D)

Ja alemman postauksen Ma on vähintään yhtä ihana kuin kaverinsa :)

MariL kirjoitti...

Mielenkiintoinen lappumalli - kiitos ohjeesta!

TiiQ kirjoitti...

Tää on ihan pakko jossain vaiheessa tehdä, kunhan kääräisen jostain edes etäisesti sopivaa lankaa. Kiitos ohjeesta!

Sude kirjoitti...

Minulla on jo silmät ristissä, kun olen tuijotellut tuota ohjetta. Kohta uskallan ehkä kokeillakin sitä :)

kirjoitti...

Muito interessante esse trabalho! Não conhecia, adorei!

bjinhos

Hilkka kirjoitti...

Sinulla on täällä taas kaikkea kivaa. Tuo pannulappu on minullekin ihan uusi tuttavuus.

Anneli kirjoitti...

Tosi kiva malli !
Ensi katsomalta ei kyllä osannut sanoa , miten se on tehty.

Kiva jos sivuillani hymyilyttää :D

Zzz kirjoitti...

Näyttää tosi hyvältä pinnalta. Kiitoksia ohjeesta :)

Zzz kirjoitti...

Minä en saa näkyviin kaikkia kuvia eli se kriittinen kuva toisella värillä täyttämisestä...saisikohan sen tähän myös, niin pääsee jatkamaan. Tosi vaikea keksiä, miten ruudut täytetään toisella värillä :D.

Kuvan tilalla on vain ruutu ja ilmoittaa, että palvelin ei saa yhteyttä kuvatiedostoon.

Tintti kirjoitti...

Neferi: Kiitos kun laitoit palautetta. Tallensin kuvat uudestaan, toivottavasti pysyvät nyt tallessa.

-maria-: Toki saat opastusta kädestä pitäen.

Maikki: Olen ässä pari iltaa pähkäillyt, mutta en usko, että tätä kuviota pystyy tekemään suljettuna.

Kertokaa muut, miten patalappujen virkkaaminen onnistuu :-D

Zzz kirjoitti...

Jaahas, jumitun edelleen siihen, että olen virkannut yhden kerroksen toisella värillä, tehnyt kaksi ketjusilmukkaa reiäksi reunaan, ottanut langan koukulle pylvästä varten.

Mistä kautta lanka vedetään pylväitä varten ja mihin kohtaan alla olevassa kerroksessa pylväät kiinnitetään. Minä saan aikaiseksi vain kauhian mytyn :D.

Tintti kirjoitti...

Neferi: Käännä työ niin, että pohjaruudukko on päällä ja taita juuri virkkaamasi aloituskerros (kuvassa vaaleampi) alareunaan pohjaruudukon alle. Pujota koukku pohjaruudukon (kuvassa tummempi) reiän läpi juuri virkkaamasi kerroksen ensimmäiseen pylväsryhmien välissä olevaan ketjusilmukkaan eli reikään ja pujota koukku takaisin pohjakerroksen päälle. Koukulla pitäisi nyt olla vain kakkosvärin ketjusilmukka, johon pylväät virkataan. Pylväät kiinnittyvät omaan väriinsä, mutta kulkevat pohjaruudukon läpi. Kun käännät pohjaruudukon ylimääräisen osan itsestäsi pois päin, tulevat kakkosvärin reiät pohjaruudukon reikien kohalle ja pylväät on helppo virkata siihen.

Toivottavasti et vielä anna periksi. :-)

Seuraavaksi pyydän miestä ottamaan videon :-D. Tätä on vaikea selittää sanoin.

Mari kirjoitti...

Kiitos Tintti lisävalaistuksesta, minä takkuan samassa kohdassa. Teen ja puran :) ehkäpä nyt pääsen eteenpäin!

Zzz kirjoitti...

Nyt sujuu jo, eli virkkaus tehdäänkin tavallaan työn takana. Tai sitten keksin juuri nerokkaan uuden tavan :).

Ainakin näyttää ihan hyvältä, kun katsoo samalta tasolta kuin tuo valmiin kuva on otettu.

Mari kirjoitti...

Äh, tunnen itseni tosi pösilöksi kun en vaan pääse eteenpäin. Taidan nukkua yön yli ja jatkaa huomenna yrityksiä :) Rauhoitan mieltäni sukkakutimella vaikka. Tämä on todella koukuttava juttu!

Mari kirjoitti...

Jipii! Yön yli nukkuminen auttaa, taas se nähtiin. Pääsin hyvään alkuun jo :)

Mari kirjoitti...

No niin, Tyynen idea on saatu avustettuna haltuun. Ensimmäinen räpellyksenomainen yritelmä esittäytyy parhaillaan mun blogissa. Kiitos tästä ohjeesta, näitä syntyy varmasti lisää!

tia kirjoitti...

Kauniin pirtsakat patalaput, monesti vanhat ojeet ovat hyviä ja selkeitä.

Zzz kirjoitti...

Kysyit siitä ohjeen täydentämisestä...Marin Kun itse tekee saa mitä sattuu- blogiin kommenttin laitoin sellaisen omasta mielestäni selventävän jutskan...Mari kertoo sen helpottaneen hahmottamista. Saat laittaa sen ohjeisiin, jos haluat ja käy sinulle :).

EijaK kirjoitti...

Onpa veikeän näköinen patalappu! Jotain vähän niinku erilaista :) Varmasti tulen tekemään muutamat patalaput!

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
Huomasin kuvan patalapusta. Mummoni on tehnyt samanlaisia patalappuja ainakin 80-luvun puolivälistä asti, jos ei kauemmin. Tekee niitä vieläkin. Asui silloin Imatralla.
iimari@netti.fi

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Nyt vaan joululahjaksi patalappuja tekemään... :)

Puikot ja koukku kirjoitti...

Kivan näköinen ohje, jota piti kokeilla. Kesti jonkun aikaa, ennenkuin tajusin, kuinka toisella langalla työskennellään. Kun alkuun pääsi niin nopsasti työ edistyi.

Äipän touhut kirjoitti...

Kiitos ohjeesta, Kiva malli patalapuksi. Hyvää Pääsiäistä !

Tatsi kirjoitti...

Onpas hieno! Täytynee kokeilla ihan jo senkin kunniaksi, että minulla äitini äidin nimi oli Tyyne :D

Tatsi kirjoitti...

Moikka, sain ekan Tyyne-lapun valmiiksi. Jos haluat käydä kurkkaamassa, blogiosoite on vehmaalainen.blogspot.fi

Oli ihanan nopea ja helppotekoinen malli, kiitos vielä kerran!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Tuollaisen Tyynen kaksivärisen patalapun olen virkannut Seinäjoen talouskoulussa vapaa-aikanani 1970-luvulla kämppäkaverini mallista.
Muualla en ole tähän patalappumalliin törmännyt.
Malli on mielestäni mukava eikä kovin vaikeakaan, jos osaa pylvään virkata. Patalapun kaksipuolisuus tekee siitä myös paksumman, joka on myös hyvä asia.

Ilu kirjoitti...

Näyttääpä hienolta ja ihanaa, että on noin yksityiskohtaiset ohjeet. Pitääkin kokeilla!

inge kirjoitti...

I just love these potholders, and I'm making a pair fot my mom. I had a little trouble folowing the English pattern but with the foto's it has become just fine. Is it ok if I translate your pattern in Dutch and put it on my blog? Ofcourse I'm going to link it back to yours. We have a lot of crochet fans here in Holland.

XX Inge

Anonyymi kirjoitti...

Tuohon toisiksi alimmaiseen kuvaan asti olen kärryilä, mutta sitten ei lanttu leikkaa???

Kun tuossa toisisksi ylimmässä uudella värillä virkattu on käännetty tuohon eteen ja koukku tuotu takaa sinne völiin, niin mitä sitten? Sitten viimeisessä kuvassa näyttäisi tuo uuden värin aloitus käännetty tuonne taakse? MInä en vieläkään ymmärrä mihin ne pylväät tehdään?

Tintti kirjoitti...

Toisella värillä virkataan myös kolme pylvästä edellisen samanvärisen kerroksen ketjusilmukkaan. Toisella värillä ne virkataan ensimmäisen värin reikien läpi.

Tarkoitus olisi tehdä video, mutta aika ei ole riittänyt :-)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos mallista!
Monet lahjat olen talven ja kevään aikana virkannut. Helppo ja nopea!

KahviKaneli kirjoitti...

Löysinpäs hyvän patalappuohjeen! Thänksistä!

Anonyymi kirjoitti...

Tein ja ihastuin!

KahviKaneli kirjoitti...

Laitoin sivuilleni videon tuosta toisen värin aloituksesta, se tuntuu monilla olevan se kompastuskivi. Itse pääsin jyvälle yhden ulkolaisen blogin kuvista, että miten se uuden värin kierros oikein menee.

Katju kirjoitti...

voi mua reppanaa....kiinnostais ja haluaisin, mutta en kyllä tajunnut ekalta lukemalta mitään. tulostan ja ýritän uudestaan koukun ja langan kanssa. virkkaaminen on niin haastavaa meiläläiselle, jonkun pitäis aina vieressä neuvoo.

Anonyymi kirjoitti...

Hei,toisen kerroksen ohjeesta puuttuu 1 kjs pylväsryhmän väliin ?

Pöllö kirjoitti...

Ihan pakkohan tätä on kokeilla :D Piirongin kautta tänne tulin ja sieltä tämän bongasin. Pakko mikä pakko :D :D
Voipi kyllä olla, että... no kokeillaan, yrittänyttä ei pakoteta vai miten sitä sanotaan. No, yrittänyttä ei laiteta, niin se taitaa ihan oikein mennä.

Jossain välissä laitan kuvan omaan blogiinin kuvan, kuinka kävi.

Unknown kirjoitti...

Hieno malli ja nyt sitä työstän, mietin noita ketjusilmukoita kun alussa tulee 4 niin minun järjellä pylväiden väliin vain 1. OLETKO HAKOTEILLÄ😁Anne

Unknown kirjoitti...

Olenko hakoteillä sen piti olla,toi piti korjata😊

Unknown kirjoitti...

No niin,patalappu valmis ja tosi kaunis malli,kiitos! Toi valkeni aika äkkiä,Avainsana oli KAIVA 😁Joo todellakin työ etenee nurjalta sekä oikealta puolelta vuoro kierroksia. Piti hakea lankoja lisää eri värisiä ja näitä tehdään lisää.Harmi kun itsellä ei loka, laittaisin kuvan,ehkä tonne fasebookiin sitten😊

Anonyymi kirjoitti...

Voi kiitos mukavasta ohjeesta. Alku oli vähän hankalaa,mutta kyllä se sitten onnistui. Kaiva,oli paras opastus mulle. Haluaisin laittaa tähän
Linkin hienoon virkattuun vauvanpeittoon. https://youtu.be/Q0Qfq9aVKeY. Irmis

Anonyymi kirjoitti...

Taas on melkein vuosi vierähtänyt kun viimeksi tätä virkkasin. Ei ollu helppoa vaikka olenkin tehny näitä aikaisemmin. Vihjeeksi sanoisin etta katso kuvat tarkkaan! Taita uusi väri alle ja kaiva reiistä silmukka johon virkkaat pylväät. Työtä tehdään kummaltakin puolelta. Irma

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Tuttava teki näitä ja näytti vähän ideaa. Sanoi ohjeen löytyvän Tyyne-nimellä. Vähän sai tosiaan tuota kääntöä miettiä, mutta sitten tajusin. Herkästi tuli vedettyä vääristä rei'istä aluksi. Hyvä ja tukeva patalappu! Ja munkin suvusta löytyy Tyyne. Äidinäidinäiti. Hyvää joulua T:Lin

yanmaneee kirjoitti...

ultra boost
coach factory outlet
kyrie 5 shoes
moncler outlet
westbrook shoes
off white nike
golden goose
nike cortez
hermes handbags
air jordan

seneeh kirjoitti...

you can try this out next check this link right here now Click This Link great post to read have a peek here