tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Kompurointia Hollywoodissa


Eivät ole ihan putkeen menneet SYTYCK:n Hollywood-viikot omalta osaltani. En ole oikein päässyt sinuiksi oman haasteeni kanssa ja muutenkin ovat käsityöt jääneet vähille parin viime viikon aikana.

Aloitin teemaan valmistautumisen tutustumalla neulonnan historiaan. Jos kerran lähdetään etsimään sitä perinteisimmistä perinteisintä mallia, niin pitäähän mennä niin pitkälle kuin pääsee. Ensimmäiset varsinaisesti neulomalla tehdyt säilyneet esineet ovat ns. koptilaiset sukat, jotka ovat n. vuodelta 1000 aaj. Ensimmäinen ajatukseni oli lähteä tekemään kopiota noista sukista. Haluan kuitenkin tehdä jotain sellaista, jota myös käyttäisin muualla kuin kotona, joten luovuin ajatuksesta. Hetken aikaa harkitsin ryhtymistä muotoonneulottujen ylipolvensukkien tekemiseen ohuesta puuvilla- tai silkkilangasta, mutta luovuin tästäkin ajatuksesta.

Seuraavaksi siirryin lähemmäksi nykyaikaa ja tutustuin suomalaisiin perinneneuleisiin. Villapaita on hieman liian suuri työ tähän vuodenaikaan, mutta kirjoneulelapaset alkoivat kiehtoa. Omasta kirjahyllystäni löytyi latvialaisia lapasmalleja esittelevä kirja ja ystävältä sain lainaksi myös Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia. Nyt yritän epätoivoisiesti keksiä, miten näitä kuvioita jalostaisin, lapasten neulominen ohjeen mukaan tuntuu hirvittävän mielikuvituksettomalta ja vaatimattomalta (onhan oma lajini Freestyle). Mutta ainakin yhdet kirjoneulelapaset lupaan neuloa tämän haasteen aikana, ihan ohjeen mukaan :-).

Neulonnan historiaa:
Suomeksi: Käspaikka
Englanniksi: Knitty, Dar Anahita: Medieval Egyptian Knitting 1

2 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Noh, mitens olis kansalliset sukat. Leena on semmosia tutkinut ja kehitellyt. Ja tämmösillä sukilla tanhu, valssi ja mikä vaan tanssi käy ja helmat hulmuaa.
http://leena.ukkolanakat.net/

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Monessa ehdit olla mukana! Jokos siellä on talvi? T: SNY (ps. psketin saan näillä näkymin huomen aamuna liikkeelle!)