tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

lauantai 15. lokakuuta 2011

Maailmalla

Olen saanut viettää syyslomaa ihanissa Bergeracin maisemissa Jerseyn saarella. Täytyy tosin tunnustaa, että en tuosta sarjasta kauheasti nimeä ja pääosan esittäjää enempää muista. Avoimin mielin ja aikalailla valmistautumattomana matkaan lähdin. Olemme saaneet kokea vuoroveden vaihtelua, historian siipien havinaa ja tavata ihka elävän gorillan. Mutta, koska tämä ei ole matkablogi, keskityn olennaiseen eli käsitöihin.

Muutama päivä meni nähtävyyksiä katsellessa, mutta sitten piti päästä kaupungille shoppailemaan. Ensimmäisenä piti toki yrittää löytää paikallinen lankakauppa. Ravelryn tietokanta ei löytänyt saarelta yhtään lankakuppaa, mutta paikallisopas osasi kertoa, että sellainen löytyisi kauppahallista. Sinne siis. Löysin pienen kaupan, jossa myytiin kaikkia mahdollisia ompelutarvikkeita ja jonka nurkassa oli muutama lankakerä. Suurin osa niistä näyttikin akryylilangalta. Yhdessä langassa oli peräti 40% villaa ja sitä siinä hetken pyörittelin, mutta päätin laittaa takaisin. Hinnatkin ovat aika korkeita kotimaan hintoihin verrattuna.


Pettyneenä jatkoin matkaani ja ajattelin säälien kaikkia paikallisia neulojia. Löysin kuitenkin kauppahallista toisenkin lankakaupan, jonka valikoima oli hieman laadukkaampi. Sieltä löytyi tuttuja merkkejä kuten Sirdaria ja Regiaa. Kyselin omistajalta paikallista lankaa, mutta sellaista ei kuulemma ole. Jollain maalaismarkkinoilla saatetaan joskus näytösmielessä vähän kehrätä, mutta ei sen enempää. Ostin häneltä kuitenkin kaksi kerää Sirdarin Smiley Stripes -lankaa (80% bambuviskoosia, 20% villaa). Eipä kannata tänne asti tulla lankoja ostelemaan.

Merimuseossa opin, että merimiesten yhtenä puhdetyönä oli kehrääminen ja että "Jersey fishermen are allways knitting", mutta todisteita asiasta ei näkynyt missään. Tällainen pieni tuttuakin tutumpi merimies tosin tuli vastaan. Avaimenperän korkeus on n. 6 cm. Vainnanvaraa olisi ollut Yodasta Frankesteinin hirviöön, mutta poika valitsi tämän kaverin.

Löytyipä Merimuseosta tällainen neulottu laivakin :-)


Suurimman vaikutuksen minuun teki Occupation Tapestry Gallery. Saksa miehitti Kanaalin saaret Jersey mukaan lukien Toisen maailmansodan aikana. Vapautumisen 50-vuotisjuhliin haluttiin jotain aivan erityistä ja niinpä päätettiin tehdä kaksitoista kanavatyötaulua, jotka kuvaavat ihmisten elämää miehitetyllä saarella eri näkökulmista. Saarella on kaksitoista hallintokuntaa, joista jokainen sai yhden taulun tehdäkseen. Vain taitavimmat pistelijät pääsivät töihin.  Osa heistä oli itse elänyt saarella miehityksen aikaan ja saanut kertoa oman tarinansa tauluihin. 


Tauluja kuvatessa oli helpompaa keskittyä kauniisiin ja taitavasti toteutettuihin yksityiskohtiin ja yrittää unohtaa kokonaisuus. Kyyneleet nousivat silmiini, kun katselin töiden tekemisestä ja niiden taustasta kertovan filminpätkän. Saaren kantaväestö tuntuu jossain määrin jopa olevan ylpeä selviytymisestään ja osaavat rahastaa turisteja karulla menneisyydellään. Historia on kaikkialla läsnä niin paikkojen nimissä kuin osana maisemaa. Mielenkiintoinen ja tutustumisen arvoinen paikka!

Olihan minulla toki lankaa, pari keskeneräistä ja yksi aloittamaton työ mukana. silmukan silmukkaa en matkan aikana kuitenkaan tehnyt. Mutta olisihan se ollut kamalaa, jos olisi inspis iskenyt, eikä olisi ollut mitä tehdä.

7 kommenttia:

Sude kirjoitti...

Todella erikoisia kanavatöitä. Laittaa varmaan miettimään tapahtuneita. Sinulla onkin ollut matka mielenkiintoiseen paikkan.

Auli kirjoitti...

Hieno postaus, kiitos vaan. olen muutenjoskus katsellut englantilaisia virkkausblogeja ja ajtellut, että niissä on varmaan paljon akryylilankoja, ihmeeellistä kun Englannissa perinteisesti on kyllä neulottu ja on kaikki Shetlannin neuleet ymt!

TiiQ kirjoitti...

Bergerac kuuluu kiinteästi lapsuuteni muistoihin, oli ehdoton suosikkisarjani. Tämänkin postaus vain vahvistaa sitä ajatusta, että olisi joskus hienoa itsekin päästä Jerseyn saarelle.

KristiinaS kirjoitti...

Wau mitä kanavatöitä! Ne näkyy niin hyvin sit kliks-suurennettuina, hienoja. Ja ideahan on mahtava.
Mä katoinkin ne ensin suurina ja heti arvasin ett se "säkparoo" on pojan ostos;)
Ritvis tutki mulle Espanjan lankakauppatarjonnan ja huono on tilanne sielläkin. Mun lähistöllä ei oo mitään.

Katja81K kirjoitti...

Olipas mielenkiintoisen näköisiä töitä esillä...
Kivan väristä oikein pirtsakka se smiley lanka!
Katselin pitkästä aikaa sinun muitakin töitäsi ja olet kyllä kaikenlaista saanut tehtyäkin! KAIKKI HIENOJA!!

Katju kirjoitti...

Upeita kanavatöitä.

enkulin käsityöt kirjoitti...

Uskomattomia kanavatöitä!