tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Ekosilkkilangan kohtalo

Ostin reilu vuosi sitten kaksi vyyhtiä aivan ihanaa ekosilkkilankaa. Syynä ostokseen oli se, että lanka vaan oli niin ihanan näköistä vyyhdillä. Minua viehätti myös langan historia - sen ovat nepalilaiset naiset kehränneet käytöstä poistetuista sareista revityistä suikaleista.

Olen vuoden verran pyöritellyt vyyhtejä ja miettinyt, miten langasta saisi säilymään sen kaunis kiilto ja harmooninen värien vaihtelu. Neulottu ja virkattu pinta eivät innostaneet. Kokeilin myön kangaspuissa kutomista, mutta lopputulos muistutti halpaa räsymattoa.

Aloin jo hyväksyä sen, että langan kohtalona on päätyä lasipurkissa sisustuselementiksi.

Onneksi tämä blogimaailma on laaja ja rikas ja sen polut usein tutkimattomia. Yhdellä kierroksellani törmäsin brasilialaisissa blogeissa termiin Skotlantilainen virkkaus - crochê escocês. En ole vastaavaan aiemmin nähnyt, vaikka varmasti on monelle tuttu tekniikka. Vinkkaapa, jos tiedät tälle suomenkielisen nimen.


Ensin virkataan verkko (4 kjs *1p, 1kjs* 1p). Tein sen pituussuunnassa, kun en osannut arvioida ekosilkkilangan riittävyyttä tai lopputuloksen laskeutuvuutta. Lankana minulla oli musta Kotiväki ja koukku nro 2.

Kun verkko on halutun kokoinen, pujotetaan "kudelanka" eli tässä tapauksessa ekosilkkilanka verkkoon joka toisen pylvään yli ja joka toisen ali. Apuvälineenä käytin koukkuamiskoukkua (kun se sattui sopivasti olemaan käsillä koukkuamiskokeilujeni jäljiltä). Mittasin reilusti verkkoa pidemmän kaksinkertaisen silkkilangan pätkän ja vedin sen koukun avulla verkkoon.

Seuraava kerros pujotetaan niin, että pylväät tulevat eri kohtiin. Näin saadaa palttinamainen lopputulos. Tätä hain myös siinä epäonnistuneessa kudontakokeilussani, mutta loimi oli liian ohutta. Hapsut tasoitin tilkkuleikkurilla.

Seuraavan huivin virkkaan leveyssuunnassa. Lopetusreuna hieman liekottaa ja on pitempi kuin aloitusreuna. Huivi on hieman jäykkä, joten sen ei tarvitse olla kovinkaan leveä. Verkkokin voisi olla vaikka punainen tai vihreä.
Kaulahuivi
Lanka: Kotiväki ja ekosilkkilanka, yhteensä 160 g
Virkkuukoukku: 2mm
Malli: oma, skotlanttilainen virkkaus

Muutama ystävä on ihastellut huivia ja tämä olisi oikein mukava lahja annettavaksi.

12 kommenttia:

MariL kirjoitti...

Kivannäköinen huivi, ja hapsutki taitavat tulla ihan itsestään! :)

KristiinaS kirjoitti...

Oikeasti tämän huivin nähneenä, voin vakuuttaa, että se on Nätti, tai oikeastaan Hieno. Mainio idea.

Anonyymi kirjoitti...

TULIPA MIELEEN, ETTÄ KAKSINKERTAISEN LANGAN SAISI PUJOTETTUA MYÖS PIENEN HAKANEULAN AVULLA.
kAUNIS ON LOPPUTULOS, TOTESI ÄITIMUORI

-maria- kirjoitti...

Muistan nähneeni vastaavalla idealla tehdyn huivin jossain vanhassa käsityölehdessä (en kyllä muista edes missä). Jos osuu silmiin, kerron, mitä nimeä siinä lehdessä käyttettiin.

Kivan näköinen huivi joka tapauksessa, ja silkkilanka tulee tuossa edukseen!

MinskuH kirjoitti...

Tosi kiva huivi-idea!

Leena kirjoitti...

Hieno tekniikka saada tuo silkkilanka oikeuksiinsa. Kerro millainen tulee toisesta huivistasi.
Erilaisten tekniikoiden vaihdossa tämä internetin ihmeellinen maailma on kaikkein parhaimmillaan.

nennaemilia kirjoitti...

Aivan uskomattoman hieno! Täytyy ehkä kokeilla itsekin tuota tekniikkaa jossain vaiheessa, kun sopivat langat "kävelevät" vastaan tai hyppäävät ostoskoriin ;)

Marle kirjoitti...

Tuohan on hieno idea tuolle upealle langalle. Minäkin ostin samaa lankaa Vihreästä vyyhdistä, eri väriä tosin, ja tuossa se on pöydällä ruukussa koristeena. En millään raaski tehdä langasta mitään, kun arvelen työstä tulevan ruman ja lanka menee vaan pilalle jossain tyhmässä työssä. Mummoni aikanaan teki tuolla systeemillä meille lapsenlapsilleen kaulahuiveja. Ja äitini teki muuta vuosi sitten minun tyttärelle vastaavanlaisen huivin. Huivistasi tuli kaunis.

kirjoitti...

Que trabalho bárbaro!! Adorei:))
bjinhos

Kissaemo kirjoitti...

Huivista tuli kerrassaan upea!

Aava kirjoitti...

Kaunis huivi, ja ihana ekolanka. Olen itse matkustamassa Nepaliin kesäkuussa ja jännityksellä odotan, millaisia lankoja (ym.) sieltä löytyy. Ehkä siis tällaista muun muassa voi tarttua mukaan, jos rinkkaan mahtuu =)

Pikku Possu kirjoitti...

Kaunis pinta tuli tuohon huiviin :)