tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

lauantai 14. syyskuuta 2013

SaippuaoopperaOlen pitkään haaveillut saippuan tekemisestä. Olen päässyt tässäkin asiassa niin pitkälle, että varastosta löytyy Tiimarin saippuantekopaketti. Valmiin saippuamassan sulattaminen ja uudelleen kovettaminen eivät kuitenkaan ole tuntuneet riittävän haasteellisilta ja homma on jäänyt.

Olen joskus käynyt lukemassa ohjeitakin saippuan tekemiseen aidoista aineksista, mutta kynnys aloittaa on ollut liian korkealla. Siksi innostuinkin, kun sain kutsun saippuabileisiin. Mukana oli konkari, joka opasti meitä muita. Eikä se niin kauhean vaikeaa sitten ollutkaan. Reseptikirjana meillä oli Saara Kuhan Käsintehtyä saippuaa, josta on valitettavasti painos loppunut.

Näin se menee:

Ensin valitaan resepti ja sen perusteella käytettävä rasva. Sulatellaan rasva, jos se sattuu olemaan kovaa kuten kookosrasva.


Seuraavaksi punnitaan lipeä ja lisätään se oikeaan määrään vettä.


Sitten huljutellaan vettä ja lipeää rauhallisesti. Ja huljutellaan. Ja huljutellaan. Ja huljutellaan. Ja huljutellaan. Sitten hermostutaan ja lisätään hieman vettä, että saada viimeinenkin lipeämurunenkin liukenemaan.


Seuraavaksi lisätään lipeäseos rasvan joukkoon ja surautellaan sauvaskottimella kiisseliksi. Tässä vaiheessa voi joukkoon lisätä väriä ja tuoksua, jos niin haluaa. Tai kahvinporoja. Saippuamassa on niin herkullisen näköistä, että pitää oikein keskittyä siihen, ettei pistä sormeaan suuhun.

Seos kaadetaan maitopurkkeihin ja ne kääritään pyyhkeeseen, jotta pysyvät lämpiminä. Saippuoitumisreaktiokin vapauttaa lämpöä ja purkit ovat aluksi todella kuumia.


Saippuan annetaan kovettua purkissa yön yli. Seuraavana päivänä maitopurkki revitään ja saippua leikataan sopivan kokoisiksi paloiksi.

Vieläkään ei ole valmista, vaan saippuoiden pitää kypsyä pari kuukautta ennen käyttöä pimeässä hyvin tuuletetussa tilassa.

*************

Päivä meni kuin siivillä. Tarjolla oli hyvää seuraa, ruokaa, juomaa ja herkkuja. Saippuanteon lomassa tuli maailmaa paranneltua ja ikääkin lisättyä. Voitte vain kuvitella, minkälaisia juttuja tulee, kun paikalla on kahdeksan naista ja yksi kuumana käyvä sauva.

8 kommenttia:

Katju kirjoitti...

Toi oli kyllä kiva lauantai. Mä muotoilin mun saippuat. Kuva blogissa.

MariL kirjoitti...

Tuo saippuanteko on multa vielä kokeilematta. Sitä en tiedä, minkä tasoisia juttuja teillä oli saippuaa tehdessä, mutta kyllä mun mielikuvitus alkoi kyllä lentämään tuon "kuumana käyvän sauvan" kohdalla... :D

marsu kirjoitti...

Lystiä oli... Eikä se riitä että sauva kävi kuumana, aurinkoinen päivä niin siinä kyllä kutitti pakaroita ja taisin kuulla että jollakin oli vallan reidetkin märkänä :-o

Unknown kirjoitti...

kuulostaa jännittävältä...

Outi-M kirjoitti...

Oli mukava päivä. Hyvältä näyttää saippuat.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kivaa ja koukuttavaa hommaa. Minäkin taisin kuulla nuo Marsun mainitsemat sanat... ;-) t. Anu

annekatariina kirjoitti...

Kokeilen vielä tuotakin askaretta. Haastoin sinut blogissani http://vaihtoaskelhyppy.blogspot.fi/

Eija kirjoitti...

Pitkästä aikaa tänne tupsahdin. No mihin lie unohtunut.
Hienoa että löysit tämän saippuan teon. On se niin iholle hyvää, varmaan huomaat käytössä sen. Onnea!