tintinluomukset (a) gmail.com

Kommentti olisi iloinen yllätys :-)
You can also leave comments in English :-)
Pode deixar comentários em português tambem :-)

perjantai 8. huhtikuuta 2011

Vispipuuro


Joku ehkä muistaa joulun jälkeisen hattuongelmani (kun lempilippikseni piilotteli pikkuveljen vaatekomerossa). Silloin tuli selailtua kaikenlaisia lippisohjeita ja silmääni viehätti taas tämä Novitan Syksy 2008 -lehden malli. Olin unohtanut sen kokonaan, kun silloin ei ollut siihen sopivaa lankaa. Suosituslanka Mambo ei oikein inspiroinut. Nyt muistin kuitenkin viime keväänä ostamani käsinkehrätyn villalangan ja arvelin, että paksuus saattaisi olla aika hyvä.

Lanka on Ingeborg Michels Gernbash Naturwolle Handgesponnen ja se on odottanut sopivaa käyttökohdetta melkein vuoden. Lanka on hieman ohuempaa kuin ohjeen Mambo, joten lisäsin silmukoita aloitukseen ja tein muutaman kerroksen enemmän. Virkkuukoukkuni oli 7,0 mmm. Aloitan virkatut hatut ja myssyt yleensä päälaelta ja olikin outoa virkata väärään suuntaan. En myöskään ollut tyytyväinen päälaen kavennuksiin, kun ne ainakin minulla jäivät jotenkin reiällisiksi. 200 grammasta lankaa jäi pieni nöttönen, josta virkkasin ympyrän ja ompelin sen päälaelle kavennusosaa peittämään. Olen hyvin tyytyväinen lopputulokseen. Tällainen runsas lippis sopii päähäni oikein mainiosti.


Lankaa oli sitten jäljellä 100 grammaa ja halusin saada settiin myös kaulaliinan. Hetken mietin, olisinko ostanut lisää lankaa, mutta luovuin ajatuksesta. Totesin, että tällainen käsinehrätty hieman epätasainen paksu lanka sopii oikein hyvin skotlantilaiseen huiviin. Lankakorista sattui löytymään sopivan väristä Maijaa ja siitä lähdin virkkaamaan pohjaverkkoa. Aloitin perusmallilla pylväs-ketjusilmukka, mutta totesin, että ruudukosta tulee liian tiivis. Seuraavan ruudukon tein kaksoispylväillä ja kahdella ketjusilmukalla ja se näytti hyvältä. Kerroksella on 15 ruutua (pariton määrä tekee sen, että päät ovat valmiina symmetriset ja se miellyttää omaa silmääni).


Tämän huivimallin ainoa miinuspuoli on se, että pohjaverkon virkkaaminen on tappavan tylsää, mutta tarkkaavaisuutta vaativaa. Jouduin loppuvaiheessa purkamaan yi 20 cm, kun huomasin hukanneeni yhden ruudun. Tässä mallissa moinen virhe näkyy eikä sitä pysty peittämään, joten oli pakko tehdä uusiksi. Kahdesta kerästä (100 g) Maijaa sain riittävän pitkän huivin. Käsinkehrättyä lankaa meni n. 70 g.


Lopuksi pujottelin koukkuamiskoukun avulla kaksinkertaisen villalangan verkkoon. Verkkoon olisi mahtunut kolminkertainenkin lanka, mutta muutama metri jäi puuttumaan. Kaksinkertaisena huivista tuli ohuempi ja laskeutuvampi, mikä ei ole ollenkaan paha. Loppulangasta virkkasin jättikukan. En tiedä vielä tuleeko siitä rintakoru vai laukunkoriste. Halusin vaan saada kaiken langan käytettyä. Muutama metri tosin päätyi lankakorin pohjalle. Kukkaan meni 28 g.

Ensi talvea odotellessa :-)

16 kommenttia:

Neferi kirjoitti...

Hyvin valmistauduttu tulevaan talveen...kivat väritkin.

Mari kirjoitti...

Mainio myssy-huivi yhdistelmä! Myssyn malli näytti niin kiinnostavalta, että oli mentävä penkomaan sen ohje odottavien pinoon :)

KristiinaS kirjoitti...

Hyvä! Hienosti sait taas lankaa kulutettua kiitettävästi. Ja vielä ihan tuollaiseen kivaan ja käyttökelpoiseen ja sunnäköiseen tuotteeseen.

Anneli kirjoitti...

Oi että on kauniit asusteet !
Ja tuo kukka ..... minä niiiin tykkään :D

Auli kirjoitti...

Ihanaa vispipuuroa. Se on syötynä hyvää, mutta myös katsottuna; ihania neuleita!

Lila kirjoitti...

Kauniit neuleet:) Olen aina tykännyt vispipuurosta:D

Sari kirjoitti...

Kerrassaan ihanat lakki ja huivi!! Ja värit, Nam ;P Monta lakkia olen yrittänyt aikoinaan tehdä, mutta mikään ei oikein tunnu istuvan minun megapäässäni... :(

kirjoitti...

Que graça de conjunto! Um "boné" super estiloso!
O cachecol com essa flor ficou ótimo:)

binhos

Marle kirjoitti...

Upeat! Tuo värikin on ihana, samoin malli. Osaisinkohan?

Tintti kirjoitti...

Kiitos kaikille!

Kristiina: Alkoi tuo hankittujen lankojen määrä hirvittävää, niin piti saada jotain tuonne kulutusosastollekin :-)

Marle: Aivan varmasti!

MariJ kirjoitti...

Ihana setti! :)

Näillä kurakeleillä minäkin kyllä jo odotan ensi talvea ja puhdasta lunta. ;)

Jos sinulla tulee reikiä kavennuksiin, niin kavennatko niin, että hyppäät vain yhden silmukan yli? Silloinhan siihen jää reikä. Minä virkkaan kavennukset niin, että vaikkapa pylväitä virkatessa virkkaan kaksi ylhäältä kiinni olevaa pylvästä, jolloin jää jäljelle tavallaan vain yksi pylväs. Eli pylväs valmiiksi viimeistä langanvetoa lukuunottamatta, sitten toinen pylväs viereen samalla tavalla viimeistä vetoa lukuunottamatta ja lopuksi lanka kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi. Tällä tavalla voi kerralla kaventaa vaikka useampiakin silmukoita! Eikä tule reikiä. :) Kiinteitä silmukoitakin olen kaventanut samaan tyyliin.

Maikki kirjoitti...

Onpa upea setti!

Sude kirjoitti...

Syytä ollakin tyytyväinen, hyvän näköinen setti. Värikin on kaunis.

Matleena kirjoitti...

Nami nami mitä vispipuuroa keitit! ;DDD Houkuttelee minuakin!

Kiitos muuten lippamyssysi ohjeesta! :) Ensimmäinen sellainen valmistui täälläkin ja on esitelty jo blogissanikin.

-maria- kirjoitti...

Hauska setti!

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin aloin aikoinaan neulomaan samaista myssyä, mutta lanka loppui kesken ja minun tuurillani sen valmistaminenkin oli lopetettu jo parisen vuotta sitten..